ljekovitamockurana7

Menu

Poslanikova medicina

Pisac: IBN-KAJJIM EL-DZEVZI

Prevod sa engleskog: MUHIDIN HADJIAHMETOVIC

Knjiga �Poslanikova medicina� (ET-TIBBUN-NEBEVI) Ibn Kajjima el-Dzevzija predstavlja kapitalno djelo klasicne islamske kulture.

Ibn Kajjim Allahovog Poslanika a.s. dozivljava kao prenositelja Objave koja je lijek za ljude. Poslanikov Sunnet najbolja je prakticna primjerna tog lijeka. Zato on pise knjigu Poslanikova medicina. Vaznost �Poslanikova medicina� Ibn-Kajjima el-Djevzija je visestruka.

Tako da Objavljivanje ovog djela na nasem jeziku predstavlja znacajan doprinos proucavanju i upoznavanju Poslanikovog zivota, njegove poslanicke misije i njegovog Sunneta. Ovo nas djelo u prvom redu upoznaje sa jednim znacajnim aspektom Poslanikova zivota koje je u nasoj hadiskoj literaturi do sada bio nedovoljno poznat. �Poslanikova medicina� predstavlja znacajan prakticni prirucnik za svakog muslimana.

U njemu se moze naci mnogo uputa prakticne naravi u pogledu slijedjenja Poslanika u stvarima vjere, morala, drustvenog i tjelesnog zdravlja, lijecenja Kur'anom i ibadetom, tradicionalnog lijecenja prirodnim lijekovima, travama, hranom i td.

Poslanikova medicina, koja je u ovoj knjizi predstavljena odnosi se kako na dusevne tako i na fizicke aspekte zdravlja. Poslanikova medicina se samo moze shvatiti u svijetu Kur'ana i sunneta i nikako drukcije. Ovo djelo takodjer baca svijetlo na razlicite skole i misljenja.

Opstanak ovakvog uspjesnog metoda lijecenja bolesti koji traje preko hiljadi i cetiri stotine godina dokazuje da u njemu postoje mnogi ispravni nacin medicinskog tretmana koji su danas primjenljivi u teoriji i praksi.

-UPOZNAVANJE SA ISLAMSKOM MEDICINOM-
Znanje o medicini rasirilo se islamskim halifatom izmedju pada Rimske imperije u 5-om vijeku i evropske renesanse, takodjer u 15-om vijeku. Ipak, bujanje islamskih medicinskih institucija je pocelo za vrijeme 9-og vijeka i podudara se sa zlatnim dobom Abasidskog halifata na istoku (749-1258. g.)

Ovo je more znanja koje je teklo gotovo cetiri vijeka kasnije zaustavljeno od Mongolske invazije na istocni halifat i propadanje zapadnog hilafeta u Spaniji. Muslimani su zaduzeni za ocuvanje mnogih djela Galena i Hipokrata, iznedju ostalih i Evropa se po prvi put upoznala sa Grckom medicinom preko arapskih prijevoda.

U slijedecoj fazi brzog stjecanja grckih i perzijskih nauka, nova generacija muslimanskih naucnika izasla je sa njihovim autenticnim konceptima i doprinosima u medicini, a djela ovakvih skolasticara kao sto su Ibn-Sina el-Razi, (Avicena) i ostali dominirala su evropskim medicinskim skolama nekoliko vijekova. Islamski su naucnici takodjer poboljsali i usavrsili farmakologiju i hemiju. Oni su opisali mnoge lijekove kao sto su: sena, kamfor, muskatov orah i td.

Koristili su aldehide, alkohole i ostala otapala podjednako kao sto su usavrsili metode testiranja cistoce metala i kemikalija. Njihovo istrajavanje u trazenju metoda pretvaranja metala u zlato rezultiralo je otkricem nekoliko hemikalija kao sto su: kiseli metali, antimon bizmut, amonijak i jedinjenja zive. Temeljni hemijski procesi, ukljucujuci destilaciju, kristalizaciju i sublimaciju su isto tako otkriveni.

Tako se u ovoj knjizi spominju dvije vrste bolesti koje su objasnjene u Kur'anu:
1.) bolest srca i
2.) bolest tijela.

Sto se tice oboljenja srca ima ih dvije vrste. Prva je bolest sumnje i dvoumljenja, a druga je bolest zudnje, privlacnosti i td. Obje su navedene u Kur'anu. U tom pogledu Uzviseni Allah dz.s. kaze: �Njihova su srca bolesna , a Allah njihovu bolest jos povecava� ( 2:10 ) . Allah dz.s. kaze:� Kada budu pozvani Allahu i Poslaniku Njegovu da im On presudi, neki od njih odmah ledja okrenu, samo ako znaju da je pravda na njihovoj strani, dolaze im poslusno. Da li su im srca bolesna ili sumnjaju, ili strahuju da ce Allah i Poslanik Njegov prema njima nepravedno postupiti? Nijedno, nego zele da drugima nepravdu cine.� ( 24:48-50 ). Ovo je bolest sumnje i dvoumljenja.
Sto se tice bolesti zudnje, privlacnosti i lakoumnosti, Allah Velicanstveni, opominjuci vjernike porucuje zenama Poslanika Njegovog i govori: �O zene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge zene! Ako se Allaha bojite , na sebe paznju govorom ne skrecite, pa da u napast dodje onaj cije je srce bolesno i neusiljeno govorite!� ( 33:32 ).
U ovom djelu je sve ovo gore navedeno opisano i jasno obrazlozeno kroz Kur'an i sunnet.Takodjer pored ovoga tu mozete procitati i nesto o slijedecim naslovima:

� Upotreba prirodnih lijekova
� Nacin lijecenja
� Razumjevanje zdrave dijete i prakticna pravila jedenja i pijenja.Pitanje strukture ljudskog tijela i da li je vatra jedan od elemenata?
� Prirodna i duhovna (Bozanska) medicina.

PRVI DIO
Prvi dio ove knjige nam kazuje nesto vise o bolestima tijela i o tome kako ih lijeciti tako da autor obicnom citaocu zeli pribliziti i pojasniti kako moze pomoci sam sebi a i drugima bar u nekim najcescim situacijama i bolestima. Uz sve ovo nam Ibn-Kajjim prilaze brojne hadise i Kur'anske ajete koji nam objasnavaju ove bolesti, kao i neke predaje o nasim casnim ashabima koji su se nalazili u slicnim situacijama i kako su uz pomoc Boziju i kroz upute Bozijeg Poslanika rijesavali svoje probleme i lijecili razlicite bolesti. Neke od tih bolesti koje su navedene u ovoj knjizi ja cu vam ovdje izdvojiti.

U prvom poglavlju autor nam govori o vrstama prirodnog lijecenja:
� Lijecenje vrucice vodom
� Pozitivne strane vrucice
Lijecenje vrucice vodom
U ovom dijelu prije svega objasnjen je hadis u kome se kaze: �Jacina je vrucice ta koja przi silno kao da je pustena iz kljucale dzehenemske vatre, pa je stoga ohladite sa vodom.� (BUHARIJA, MUSLIM) Takodjer je ovdje opisano sve o ulozi vode i njenom znacaju za covjekovo zdravlje u ovakvim i slicnim situacijama.
Pozitivne strane vrucice
Vrucica nam pomaze u lijecenju paralize kao i stvaranju potrebnih bakterija i enzima, korisna je za mutne tijelesne izlucevine. Pored ovoga autor nam navodi hadis gdje Poslanik , nakon sto je neki covjek kleo vrucicu, kaze: �Ne kuni je, jer ona cisti tijelo od grijeha na isti nacin na koji vatra skida prljavstinu sa zeljeza.�
Regulisanje peristatika (rada crijeva)

Prednosti meda U knjizi �Poslanikova medicina� mozete procitati i slijedece:

� Lijecenje kuge
� Lijecenje edema (vodene bolesti)
� Lijecenje rana
� Lijecenjem pijenjem meda, kanterizacija i pustanje krvi zarezivanjem koze
� Lijecenje epilepsije
� Lijecenje pokvarenih tijelesnih izlucevina
� Lijecenja isijasa
� Lijecenje glavobolje i migrene
� Uravnotezivanje ishrane kao primarno preventivno lijecenje
� Tretman za bubuljice i cireve
Kao i mnoge druge interesantne stvari.


DRUGI DIO

U drugom dijelu su obradjene neke najcesce duhovne bolesti. Koje nam autor zeli pokazati kroz Kur'an i sunnet i pomoci da sami pokusamo sebe zastititi da nedodje do njih, kao i nacin na koji ce mo se ponasati kada se nadjemo u takvoj i slicnoj situaciji. Obradjene su mnoge teme kao na pr.: � Kako se lijeciti od pakosnog urokljivog oka. Nabrojane su i neke Poslanikove dove koje je on ucio i preporucavao drugima da uce u ovakvim situacijama. Evo nekih od tih dova: �Trazim zastitu s Allahovim savrsenim rijecima protiv bilo kog sejtana, uznemirenosti ili briga i protiv bilo kog prijekornog oka.� �Gospodaru, trazim utociste u tvom velicanstvenom licu iTvojim savrsenim rijecima od zla stvorenja cije krajnje granice samo Ti kontrolises. Gospodaru, Ti sam imas moc da oslobodis nedace i promijenis nepravednost. Gospodaru, Tvoji vojnici su nepogrijesivi i Tvoje obecanje ne propada. Slavljen neka si Ti i Tebi se sve dove upucuju.� � Korist od abdesta u lijecenju ljubomorne osobe � Poslanikova uputa u pogledu opcih zastitnih dova (ar. Rukja) � Bit sure El-Fatiha, kao i jos nekih drugih Kur'anskih sura � Lijecenje zalosti, briga, boli i obeshrabljenosti � Koristi od namaza U ovom dijelu mozemo pronaci i opste Poslanikove upute u preventivnoj medicini kao sto su: � Ravnoteza vlage i vrucine � Nacin Poslanikovog ponasanja prilikom jela, pijenja , sjedenju, nacinu spavanja i ustajanja, o njegovoj odjeci imjestu za spavanje � Spolno ponasanje � Sejtan i nedopusten spolni odnos � Vrste ljubavi � Ljecenje ljubavi brakom � Sustezanje kao lijek � Vino duse

TRECI DIO

Sto se tice treceg dijela ove knjige u njemu je sadrzan kraci prirucnik i tumac vrijednosti pojedinih ljekovitih biljaka, te oderdjenih zivotinja i stvari u svruhu lijecenja. Na primjer: A
loja vera (ar. ulva; sabiri)
Ummu Seleme prenjela je da ju je Allahov Poslanik, s.a.v.s. posjetio nakon sto je Ebu Seleme umro, a taj dan ona je nanijela svijez alojin sok na lice. Allahov Poslanik, s.a.v.s. upitao ju je:�Sta ti se desilo, o Umu Seleme?� Ona je odgovorila:� To je samo alojin sok kojeg sam stavila na lice zbog ovlazivanja, o Allahov Poslanice, a on nema nikakva mirisa.� On je odgovorio:�On kontrahira tkivo i moze ostetiti tvoju kozu. Nanesi ga ako hoces nocu, a ne tokom dana.�
Zec (ar. erneb)
Zecije meso je umjereno vruce i suho i najbolji njegov dio su ledja i straznje noge ili bedro. Meso zeca najbolje je jesti peceno. Ono uravnotezava stomak, pomaze izlucivanje urina, razgradjuje kamenac. Jedenje zecije glave opusta misicnu napetost i koristi u lijecenju dystaxia ( blazi oblik nemogucnosti uskladjivanja rada misica u voljnim pokretima) i groznicne drhtavice.
Te znacenje jos nekih stvari kao sto su:
� blato, bundeva � guster
� hljeb, hurme
� jaja, jecam
� kajsija, kacuna
� Kur'ana
� meso razlicitih zivotinja
� mlijeko razlicitih zivot
i jos mnogo drugih znacajnih stvari mozete procitati i okoristiti se citanjem djela � Poslanikova medicina� od Ibn Kajjim el-Dzevzija.

KRUNA NA GLAVAMA ZDRAVIH


U vezi jedne od najvecih blagodati koje nam je podario Allah dz.s., Njegov Poslanik s.a.v.s. nam kao lijekove preporucuje Kur'an i med.

Nema sumnje da je slijedjenje Poslanika s.a.v.s. i izucavanje svega onoga sto je preneseno od njega, jedno od djela koja najvise priblizuju covjeka Uzvisenom Allahu. Od Allahove dz.s. milosti prema ljudima jeste sto je, preko ashaba i tabiina, prenesen sunnet Allahovog Poslanika s.a.v.s. U to dragocjeno blago i nasljedstvo spadaju i predaje o Poslanikovoj medicini, koja obuhvata njegovu uputu, kako sacuvati i zastititi jednu od najvecih Allahovih blagodati prema covjeku, zdravlje. Prenosi se od Ebul-Fadila el-Abbasa ibn Abdulmutaliba r.a. da je rekao: "Allahov Poslanice, pouci me necemu sto cu traziti od Uzvisenog Allaha." Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Trazi od Allaha zdravlje." Proslo je nekoliko dana i ja sam opet dosao i rekao: "Allahov Poslanice, pouci me necemu sto cu traziti od Allaha dz.s." On mi rece: "O, Abbasu, o amidza Allahovog Poslanika, trazite od Allaha zdravlje i spas i na dunjaluku i na ahiretu."

Zdravlje je, nakon Islama, najveca Allahova blagodat prema covjeku, jer covjek bez zdravlja ne moze u potpunosti i lijepo obaviti sve obaveze prema svome Gospodaru, pa zbog toga treba da bude zahvalan Allahu na toj blagodati. Kaze Poslanik s.a.v.s.: "Dvije blagodati vecina ljudi zapostavlja, zdravlje i slobodno vrijeme." (Buharija)

Jedna narodna poslovica glasi: "Zdravlje je kruna na glavama zdravih, vide je samo oni koji su bolesni." Kaze Ebu Derda r.a.: "Allahov Poslanice, draze mi je da budem zdrav, pa da na tom zahvaljujem, nego da budem iskusan bolescu, pa da saburam." Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Allah ti zeli zdravlje".

VRSTE LIJEKOVA KOD POSLANIKA S.A.V.S.

Poslanik s.a.v.s. je lijecio sa tri vrste lijecenja: prirodni lijekovi, bozanski lijekovi, kombinovani lijekovi (prirodni i vjestacki).

Prvo cemo govoriti o prirodnim lijekovima koje je Poslanik s.a.v.s. opisao i onima koje je koristio.

LIJECENJE MEDOM

Biljeze Buharija i Muslim od Ebu Seida El-Hudrija r.a. da je jedan covjek dosao Poslaniku s.a.v.s. i rekao: "Brat mi se zali na stomak", a u drugoj predaji stoji: "obolio od dizenterije". Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Napoji ga medom." Covjek ode, ali se ubrzo vrati i rece: "Napojio sam ga, ali mu nista nije pomoglo." U drugoj predaji stoji: "samo mu se bolest pogorsala." Dolazio je tako dva ili tri puta i svaki put mu je Poslanik rekao: "Napoji ga medom", a treci ili cetvrti put mu je rekao: "Allah je istinu rekao, a slagao je stomak tvog brata."

Med u sebi sadrzi velike koristi, cisti stetne tvari u venama, crijevima i drugim organima.

Uzviseni Allah u Kur'anu spominje med kao lijek: "Iz utroba njihovih izlazi pice razlicitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmisljaju." (Prijevod znacenja - En-Nahl, 69.)

Covjek koji se spominje u hadisu obolio je od proljeva zbog slabe probave, pa mu je Poslanik s.a.v.s. naredio da popije meda, jer on otklanja stetne ostatke hrane koji se nataloze u zelucu i crijevima. Kaze Kadi Ijad: "U vezi sa rijecima Poslanika s.a.v.s. "Allah je istinu rekao, a stomak tvog brata je slagao", time je mislio na rijeci Uzvisenog: "U njemu je lijek za ljude." Ovakvo misljenje zastupa i Ibn Mesud, Ibn Abbas i Hasan El-Basri.

Biljezi Ibn Madze od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko bude jeo med tri puta u svakom mjesecu, nece oboliti od velike bolesti." (Hadis daif)

U drugom hadisu se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Oporucujem vam dva lijeka: med i Kur'an." (Hadis biljeze Ibn Madze i Hakim, hadis je sahih)

Kaze Dzabir r.a.: "Cuo sam Poslanika s.a.v.s. kako kaze: "Ako i u cemu od vasih lijekova ima hajra, onda je to u hidzami (pustanju stetne krvi iz ljudskog tijela) i medu." (Buharija i Muslim)

Kaze Aisa r.a.: "Med je bio najdraze pice Allahovom Poslaniku s.a.v.s." Takodjer se prenosi od Aise r.a. da je Poslanik s.a.v.s. volio halvu i med. (Hadis biljezi Buharija)

Poslanikova s.a.v.s. medicina proistice iz objave od Allaha dz.s. To je bozanski lijek, koji uz Allahovu dozvolu, lijeci ljude od raznih bolesti, dok je ljudska medicina, uglavnom, utemeljena na pretpostavkama i praksi. Najkvalitetniji med je proljecni med, zatim ljetni, pa onda zimski. Svi lijecnici su saglasni da je med najkorisniji lijek za covjeka zbog toga sto u sebi sadrzi tvari za dezinfekciju, jaca tijelo i zeludac i poboljsava apetit. Najvise je od koristi za stare osobe i osobe sa povecanjem sluzi. Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. svaki dan na cesrce pio casu meda pomijesanog s vodom.

Kazu neki islamski ucenjaci: "Allah dz.s. je ucinio u medu lijek za bolesti kao sto je Kur'an ucinio lijekom za dusu od sumnji i nejasnih stvari."

Na kraju molim Allaha dz.s. da nas izlijeci i sacuva od svih bolesti, tjelesnih i duhovnih.

ISKUSENJA i POSLANIKOVA MEDICINA ZEMEZEM VODA I HIDZAMA..


Allahov Poslanik je kazao: ''Allah nije dao niti jednu bolest a da za nju nije dao lijek, neko �e ga znati, a neko ne�e, osim jedne bolesti.'' ''Koja je to bolest?'', upita�e. ''Smrt'', odgovori Poslanik. (Hadis je vjerodostojnim ocijenio �ejh Albani.)


Nekada je isku�enje blagodat, makar veliko bilo,


A nekim ljudima Allah blagodati �alje da ih isku�a.

PRVI PRIMJER...HIDZAMA
Prije par dana u razgovoru sa prijateljem u Bosni doslovice je ovako rekao

" Dosla mi je zena slovenka,ima 62 god..bolovala je od raka dojke,po struci je doktorica ima svoju poli klinuku u Sloveniji.Saznala je da radim HIDZAME(pustanje krvi na odredenim mjestima po Sunetu Allhovoga Poslanika saws...)..Uradijo sam hidzamu u prisustvu njenoga muza...Poslije izvjesnoga vremena,zvoni telefon..gosp...kaze sve je nestalo,cak sto vise pocela je da se bavi i atletikom..." kraj citata...

Inace brat je imam u jednoj DZAMIJI a po preporuci radi HIDZAME..DRUGI PRIMJER...ZEMZEM VODA

Jednom mom prijatelju, dobrom vjerniku, �ena se razboljela od raka. Imali su troje dece. Zemlja mu je, koliko god da je bila prostrana, tijesna postala. Sve mu je bilo tamno. Jedan u�enjak ga je savjetovao da klanja no�ni namaz, �ini dovu u praskozorje, tra�i operost od Allaha i u�i kur'anske ajete na vodu zemzem za svoju suprugu. On je prihvatio taj savjet i bio uporan u ibadetu Allahu. Onda mu Njegova �ena je prala tijelo vodom zemzem na kojoj je on u�io. Sjedio je s njome od sabah namaza do izlaska sunca i od ak�ama do jacije-namaza. Zajedno su tra�ili oprost od Allaha i upu�ivali Mu dovu. Allah je otklonio bolest od te �ene. Izlije�io je i dao joj lijepu ko�u i kosu, a ona je ostala privr�ena istigfaru i no�nom namazu.

Neka je hvaljen Onaj koji lije�i i ozdravlja. Nema boga osim Njega, niti Gospodara pored Njega.

Zato, sestro/brate, kada se razboli�, po�uri Allahu. Tra�i od Njega oprost. Upu�uj Mu dove i �ini pokajanje. Raduj se ozdravljenju, jer Allah usli�ava molitve, otklanja zlo i nevolje:

''Onaj koji se nevoljniku, kad mu se obrati, odaziva.''

Iz navedenih primjera vidimo vrijednosti ZEMZEM VODE i HIDZAME..brizi muza za suprugu(sto moze da bude i obratno).

Tako�er, islam je vjera koja ne samo da je preporu�ila da �ovjek traga za lijekom, ve� je naredila �ovjeku da se lije�i.


To je ispravno poimanje islamskih propisa, jer �ovjek prvo treba da poduzme sve �to je u njegovoj mo�i, a zatim da se osloni na svoga Gospodara, da tek tada svoj slu�aj prepusti Onome Koji, kada ne�to �eli, samo ka�e: ''Budi'' � i ono bude.

Kako kaze jedan ucenjak shodno jacini imana,dolazi velicina

iskusenja..

NAPOMENA..koji budu citali post da kada se spomene ime MUHAMEDA s.a.w.s ili Poslanik s.a.w.s. da donesu SALAVAT

MISVAKOM DO ZDRAVLJA I SEVAPA

Netacne tvrdnje u zapadnoj literaturi. Fadileti upotrebe misvaka i na dunjaluku i na Ahiretu.

Ako je geslo suvremene preventivne stomatologije da je cist zub zdrav zub, definicija mladjeg porijekla, postavlja se pitanje koja su onda najstarija saznanja o preporucenom ciscenju zuba od ostataka hrane, danas definiranog dentalnog plaka, a u cilju ocuvanja zdravlja usta i usne supljine. U tom cilju proucio sam hadise u kojima Muhamed s.a.v.s. preporucuje svojim sljedbenicima upotrebu zubne cetkice - misvaka. Prateci hadis, mozemo odgovorno utvrditi da je misvak prva specijalizirana naprava za ciscenje zuba, osmisljena i preporucena u punom smislu te rijeci i to u sedmom stoljecu krscanske ere.

DESET STOLJECA PRIJE

Ovaj podatak iznosim da bih mu suprostavio podatak koji u svom udzbeniku za studente zavrsnih godina stomatologije iznosi Topic, koji kaze: "Prve namjenske specijalizirane naprave za ciscenje zuba postojale su u Kini pocetkom sedamnaestog stoljeca�". Uvazavajuci da Topic iznosi povijesnu "cinjenicu" koja je vjerovatno citirana i u svim udzbenicima zapadne hemisfere, mozemo odgovorno tvrditi da ovaj podatak ne odgovara naucnoj istini. Istina, a na osnovu hadisa, ustvari glasi: "Prve specijalizirane naprave za ciscenje zuba postojale su kod sljedbenika Muhameda s.a.v.s., Arapa, pocetkom sedmog stoljeca." Dakle naprave za ciscenje zuba su oblikovane i preporucene hiljadu godina ranije nego sto to navodi suvremena strucna stomatoloska literatura. O znacaju higijene zuba u Islamu govore i sljedeca dva hadisa: "Deset je prirodnih stvari (fitret): podrezivanje brkova, pustanje brade, ciscenje zuba misvakom, ispiranje usta, obrezivanje noktiju, pranje zglobova i prijevoja, odstranjivanje dlaka, pranje iza obavljene nuzde i ispiranje usta sa grkljanjem." (Muslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Ibn Madze i Ahmed) "Kupanje je obaveza svakog petka za svaku odraslu osobu. Isto tako ciscenje zuba misvakom (cetkicom) i uzimanje jaga (parfema) ako bude imao."(Buhari, Muslim, Tirmizi, Nesai, Ahmed i Et-Tajalasi.)

U hadisu: "Da se ne bojim da cu opteretiti svoje sljedbenike, strogo bih im naredio da prilikom svakog namaza ociste zube" (Buhari i Muslim), sugerira se, odnosno preporucuje, svim muslimanima, kojima to nije teret, a da bi zasluzili Boziju milost i ispunili preporuku Bozijeg Poslanika kojeg slijede u ponasanju, da pet puta dnevno u idealnom vremenskom odnosu imaju periode pranja zuba.

NAJVECI MOTIV

U provodjenju oralne higijene suvremena stomatologija sugerira pranje zuba jednom dnevno, uvecer prije spavanja ili maksimalno dva puta dnevno, ujutro i uvecer. Ako je cist zub i zdrav zub, uz uvazavanje genetskih osobenosti, zdravi zubi kod onih koji se pridrzavaju hadisa rezultat su cjelodnevne higijene zuba i stimulacije gingive na cirkulaciju i keratiniziranje. Motivacija pacijenata je primaran faktor uspjesnosti provodjenja mjera oralne higijene. Suvremena preventivna stomatologija sugerira da roditelji poducavaju djecu odrzavanju oralne higijene od trece godine metodom licnog primjera. Analize pokazuju da najveci broj pacijenata ne odrzava oralnu higijenu. Vecina to radi nepotpuno i neredovno. U hadisu Muhameda s.a.v.s. motivacija za odrzavanjem oralne higijene rijesena je na jednostavan nacin, savrsenom ponudom vjernicima koja je najjasnije izrazena u hadisu: "Dva rekjata namaza obavljena uz prethodno pranje zubi misvakom vrijedniji su kod Allaha za sedamdeset puta od namaza koji je obavljen bez takvog ciscenja."(Darekutni i Dejlemi) Kada bismo analizirali samo ponudu u ovom hadisu, motiv je vise nego dovoljan. Namaz se vrjednuje sedamdeset puta vise. Ako je prvo za sto ce vjernici biti pitani na Sudnjem danu pred Bogom Uzvisenim namaz, komentar motivacije bio bi suvisan. Spomenimo i sljedece hadise: "Prenocio sam kod Vjerovjesnika s.a.v.s. i vidio da je istrljao zube misvakom." (Muslim) "Pitao sam Aisu r.a.:" Sta bi Vjerovjesnik prvo poceo raditi kada udje u kucu?", a ona mi je odgovorila: "Prvo bi upotrijebio misvak." (Muslim) "Isperite usta vodom poslije pijenja mlijeka, jer ono sadrzi masnoce." (Buhari, Tirmizi i Ibn Madze) Ibn Dekik preporucuje pranje zuba misvakom svako jutro, odmah iza spavanja, jer se u toku noci natalozi na zube ostatak razlicitih kiselina isparenih iz stomaka. Ova konstatacija, s obzirom na vrijeme u kojem je izrecena, sedmo stoljece krscanske ere, direktno odgovara na danasnju teoriju o hidrolitickom djelovanju kiselih bakterijskih produkata koji su dokazanim ucinkom u nastanku i razvoju zubnog karijesa, a proteolitickim djelovanjem u nastanku i razvoju parodontalne bolesti. Uklanjanje plaka jedanput dnevno, uvece, mora biti dovoljno za predupredjenje karijesa, uz uslov da je potpuno eliminiran plak. Intenzitet ciscenja zuba opada sa rastucom udaljenoscu od sredisnje linije, cime se objasnjava veliki broj karijesa umnjaka.

IZBJEGNIMO NEPRIJATAN ZADAH

Znacajan faktor koji determinira potrebu za odrzavanjem oralne higijene i koji danas iritira mnoge pacijente i potencijalne pacijente je zadah iz usta. Prema literaturi miris iz usta ovisi od doba dana, kolicini izlucene pljuvacke, bakterijske flore usta i oralne higijene. Uzrok koji izaziva neprijatan miris iz usta je, izmedju ostalih, losa oralna higijena zbog koje se skupljaju ostaci hrane na zubima i izmedju njih. Pod uticajem mikroorganizama nastaje dekompoziranje hrane sto rezultira neprijatnim mirisom. Terapija za ovaj problem je uspostavljanje potpune oralne higijene. U hadisu o ovome problemu kaze se da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: "Ko je jeo bijeli luk ili crveni luk zbog gladi ili zbog neceg drugog, neka se ne primice nasim dzamijama."(Buhari, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ahmed) Na upit Ebu Ejuba da li je zabranjeno jesti bijeli luk, Muhamed s.a.v.s. odgovara: "Nije, nego ga mrzim zbog njegovog ruznog zadaha." Ciscenje zuba misvakom i ispiranje usta vodom je stalna praksa Muhameda s.a.v.s.. On je to cinio i u danima bolesti i do zadnjih casova svog dunjaluckog zivota. Hamidullah navodi:"�malo poslije toga Muhamedu (s.a.v.s.) je bilo opet lose i nije mogao vise govoriti. U tom casu njegov surjak, sin Ebu Bekra, udje u sobu sa cetkom za zube. Muhamed (s.a.v.s.) baci sada pozudan pogled na cetkicu. Njegova zena Aisa shvati to i opra mu zube na njegovo zadovoljstvo. Neposredno nakon toga Pejgamber je preselio." Poruka Bozijeg Poslanika o potrebi odrzavanja potpune, svakodnevne, higijene usta i zuba, potkrijepljena vlastitim primjerom, prva je definirana preporuka u danas dostupnoj literaturi o neophodnosti odrzavanja oralne higijene kroz ciscenje zuba, masazu zubnoga mesa i ispiranje usne supljine.

Ovo predstavlja temelje preventivne stomatologije. Metode koje nudi savremena preventivna stomatologija, u realizaciji mjera potpune oralne higijene ne mogu poluciti rezultate ostvarive metodama koje je preporucio Muhamed s.a.v.s. u hadisu. Neka je salavat na Bozijeg poslanika Muhameda.
ALOE VERA - POSLANIKOVA PREPORUKA

Muhammed, a. s., je rekao: �Ovo je jedan (aludirajuci na miris spaljenog Aloinog drveta) od blagoslova i u�itaka koje ce stanovnici d�enneta u�ivati.� Aloe se u pisanoj historiji prvi put spominje oko 1500. godine pr.n.e.

Zapisi koji potjecu iz ovih vremena spominju jednu svestranu �cudesnu biljku� koja je u dana�njem zapadnom svijetu poznata kao Aloe vera. Faraoni su vjerovali u moc ove biljke kao eliksira za dug �ivot. Iz antickih vremena na vazama iz Egipta se dobro vide crte�i koji prikazuju ovu biljku. Hipokrat je pisao o ovoj biljci kako lijeci tumor, pospje�uje rast kose i lijeci dizenteriju. Zlatne kapi iz Aloe lijece trovanje i opekotine.

Glavni hirurg Napoleona Aloom je lijecio povrede vojnika. Postoje i price o tome da su egipatske kraljice Nefreteti i Kleopatra koristile Alou zbog kozmetickih svojstava. Neki historijski izvori navode da je Aleksandra Velikog Aristotel, njegov tada�nji ucitelj, nagovarao da prije ratnih pohoda posjeti otok Sokotru u Indijskom okeanu i skupi dovoljne kolicine Aloe vere za snagu, ali i lijecenje rana svojih vojnika.
Tek nakon �to je savremena znanost iz Aloe vera izdvojila mnoge sastojke, o njoj je konacno i javno progovorila, proricuci joj blistavu buducnost u 21. vijeku. �ta je to tako cudesno u jednoj biljci da je predmetom znanstvenog proucavanja i �tovanja vec 4000 godina?

KAKVA JE TO BILJKA ALOE VERA?

Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana. Upravo radi svojih smirujucih i ubla�avajucih svojstava, danas se ponajvi�e koristi kao osnovni djelatni sastojak mnogih proizvoda za zdravlje, ljepotu, te njegu ko�e i kose. Utvrdeno je da pru�a olak�anje i okrepu te poma�e br�em zacjeljivanju rana i opeklina. Najucinkovitija je tek kada njezini sastojci pocnu djelovati u samom tijelu. Na koji nacin, to je jo� predmetom mnogih istra�ivanja. Pedeset miliona dolara, koje je americka vlada ulo�ila u istra�ivanje Aloe vera, potvrduje njezinu vrijednost. Poznato je oko 350 vrsta Aloe. Danas se Aloe najvi¹e uzgaja u Africi, Indiji, Srednjoj Americi...

ZA KOJE BOLESTI MOZEMO KORISTITI ALOU?

Sasvim slobodno mo�emo reci da ovu cudotvornu biljku mo�emo koristiti za sve vrste oboljenja, ali i za sprecavanje nekih bolesti ako je preventivno uzimamo. Aloe ima imunobiostimulativno dejstvo na organizam. Posebno se mora naglasiti da stabilizovana Aloe vera spada u nespecificne biostimulatore fiziolo�kih funkcija organizma, �to znaci da jaca imunolo�ki sistem, u smislu odbrane od bolesti i omogucuje bolje dejstvo specificnih lijekova u organizmu. Biohemijski sastav Aloe vere poma�e u jednom �irokom spektru farmakodinamickih procesa u povoljnom dejstvu, znaci u normalizaciji funkcije organizma i sistemu organa, bez toksicnih dejstava i nuspojava. To je upravo ono �to Aloe nama radi u na¹em organizmu.

OPCA DJEJSTVA ALOE VERE

Aloe uspje�no lijeci cir na �elucu (lat. ulkus), jaca otpornost organizma, preventivno djeluje na nastanak bolesti, djeluje na bolesti imunog sistema (rak, aids...), oslobada organizam od otrova, alkohola i narkotika. Aloe je antioksidans. Djeluje protiv zapaljenja u organizmu, smiruje ka�alj i lijeci zapaljenje grla. Aloe djeluje antivirusno (virus herpesa), baktericidno (uni�tava zarazne klice), fungicidno (uni�tava gljivice, izuzetno efikasna kod Candida albikans), germicidno (uni�tava larve), adstrigentno (svojstvo da ste�e sluzoko�u povrijedene ko�e), analgeticno (umanjuje bolove), stimulativno (popravlja status psihe), laksanantno (reguli¹e stolicu), antidijabeticno (smanjuje nivo �ecera u krvi).

NEKI PROIZVODI OD ALOE VERE

Firma FOREVER LIVING PRODUCTS najveci je proizvodac, preradivac i distributer Aloe vere u svijetu. Medu njihove najpoznatije proizvode spadaju: Aloe vera gel, djeluje kod opekotina od suncanja, zaustavljanja krvarenja, alergije, bolova u mi¹icima. Redovno kori¹tenje gela dr�i u ravnote�i Va�u probavu, a mineralima, vitaminima i aminokiselinama (Aloe vera ima svih 20 aminokiselina) dopunjujete svoju ishranu. Gel Aloe vere cini cuda sa masnom farbanom kosom. Potrebno je samo poslije pranja kosu poprskati gelom i blago ga umasirati u kosu, a zatim, ukoliko je moguce, osu�iti kosu zrakom. Ovaj postupak mo�e se ponavljati svakodnevno i bez pranja kose. Aloe berry nectar 34 (egzoticni napitak od gela Aloe vere uz dodatak borovnice i jabuke i ima ¹iroku upotrebu kod ci�cenja urinarnog sistema). Aloe activator fleur(52). Aktivator je cista filtrirana Aloe vera (sadr¾i 99,6% Aloe) i koristi se u oftalmologiji i za lijecenje raznih bolesti ociju. �tavi¹e, dokazano je da Aloe mo�e pomoci kod regeneracije kicmene mo�dine, �to je izuzetno bitna stvar za CNS.
Nakon svega �to je o Aloe veri kazala nauka, historija i mnogobrojni strucnjaci ostalo nam je jo� kazati �ta je to za ovo cudo od biljke kazao Poslanik islama Muhammed, a.s., Naime, Aloe vera je bila poznata i u vrijeme Muhammeda, a. s., i ashabi i ashabijke koristili su ovu biljku.

Dokaz za to nam je hadis kojeg prenosi Kajs bin Rafi� u kojem Allahov Poslanik ka�e: �Agava (lat. Aloe vera) i itrastajuci dragu�ac (lat. Senecio iz porodice Asteraceae) lijekovi su za bolest.� U drugom hadisu Ummu Seleme prenijela je da ju je Allahov Poslanik posjetio nakon �to je Ebu-Seleme umro, a taj dan ona je nanijela svje� Aloin sok na lice. Allahov Poslanik, s. a. v. s., upitao ju je : ��ta ti se desilo, o Ummu Seleme?" Ona je odgovorila: �To je samo Aloin sok kojeg sam stavila na lice zbog ovla�ivanja, o Allahov Poslanice, a on nema mirisa.� On je odgovorio: �On kontrahira tkiva, i mo�e o�tetiti tvoju ko�u. Nanesi ga ako hoce� nocu, a ne tokom dana.� Muhammed, a. s., uobicavao je koristiti misvak od Aloina drveta. Masiranje cela i tjemena mje�avinom Aloinog i ru�inog ulja otklanja glavobolju, �uticu, poma�e lijecenju cireva stomaka, otklanja vla�enje ocnih kapaka i odstranjuje zakrecenje bubrega.

ALOINO VOCE

D�abir ibn Abdullah, r. a., rekao je: �Brali smo dozrelo voce Aloe s Allahovim Poslanikom, s. a. v. s., a on je rekao: 'Uzimajte pogotovo ono crno jer ono je najbolje." (Prenijeli imami Buhari i Muslim) Abdullah ibn Omer, r. a., prenio je da je Allahov Poslanik, s. a. v. s., ponekad uobicavao spaliti Aloino drvo pomije�ano s malo kamfora i mirisao se tim, a potvrdeno je i to da je rekao: �Ovo je jedan od blagoslova i u�itaka koje ce stanovnici d�enneta u�ivati�.

 

Poslanikova medicina - Ibn Kajjim el Dževzijje

Imali smo ranije ovu temu prije "upada", sad je ne mogu naci vise. Uglavnom, mislim da je steta da se ponovo ne stave neke stvari iz ove vrijedne knjige.


Liječenje glavobolje i migrene
U svojoj zbirci hadisa, imam Ibn Madže je citirao hadis u kom je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio nanio knu na glavu zbog glavobolje i rekao: "Allahovom voljom, ovo će pomoći." Premda postoje neka pitanja o vjerodostojnosti navedenog hadisa, ipak, Allahovom voljom, kasnije ćemo u ovom poglavlju obrazložiti neke koristi kne u odnosu na glavobolju. Opća je glavobolja uzrokovana neravnotežom kombinacije četiri osnovne tjelesne izlučevine, a to je poremećaj tjelesnih izlučevina koji prati gotovo svaku bolest.Tipična glavobolja (ar. suda) može biti kako masivna tako i djelimična. Kada je periodična i ograničena na jednu stranu glave, nazvana je migrenom ili hemikranijom (ar. šakika), a kada se prostire čitavom glavom, nazvana je u arapskom bajda, havsa ili kaciga radi poređenja sveobuhvatnosti bola glave kao što kaciga pokriva cijelu glavu. Kada bol pogađa stražnji dio glave, naziva se cefalgijom, a postoje mnoge vrste glavobolja s isto toliko uzročnika. Uopćeno govoreći, glavobolja je posljedica toplote i vrućice u glavi zbog akumulacije isparina koje traže izlaz van, i u nemogućnosti takvog izlaska, one uzrokuju intenzivno jaku glavobolju. Ista stvar može se desiti pri kuhanju u loncu, kada su njegovi sastojci usijani i trebaju se širiti. Kada se ovakve isparine rašire glavom i šire se nekontrolirano, one uzrokuju povećanje količine tečnosti u kranijumu, oticanje membrane glave i kada one ne popuštaju, uzrokuju vrstu glavobolje koja je nazvana delirijum (ar. sidr). Dakle, vrućica glave, čak bez oticanja, ponekad uzrokuje nekontrolisane emocije, nespokojstvo, uskogrudost i nepovezan govor, inače poznat kao lažni delirijum.

Vrste glavobolje

Postoji više vrsta glavobolje. Četiri njih posljedica su neravnoteže četiri temeljne tjelesne izlučevine; peta vrsta glavobolje posljedica je čira stomaka koji uzrokuje glavobolju preko nervus vagusa što povezuje mozak i stomak; šesta je posljedica ustajalih želučanih gasova koji se šire do glave; sedma je posljedica oticanja krvi iz gastrične arterije; osma je posljedica pretjeranog jedenja i kada se dio hrane probavlja i putuje do crijeva, ravnoteža hrane koja se ne probavlja uzrokuju glavobolju i umor; deveta vrsta glavobolje javlja se kao popratni efekt spolnog općenja usljed prodora toplote; deseta vrsta glavobolje uzrokovana je sredstvom za povraćanje ili purgativom usljed prodora suhoće ili vlažnosti u stomak; jedanaesta vrsta glavobolje jeste posljedica duže izloženosti suncu ili visokoj temperaturi; dvanaesta vrsta glavobolje uzrokovana je hladnoćom i kondenzacijom isparina u glavi; trinaesta vrsta glavobolje uzrokovana je ustezanjem od spavanja (insomnia) ili ostajanjem budnim više sati noću; četrnaesta vrsta glavobolje je posljedica vršenja pritiska na glavu nošenjem teškog predmeta na njoj ili njenom povredom; petnaesta vrsta glavobolje je posljedica prekomjernog pričanja na taj način što slabi snagu mozga; šesnaesta vrsta glavobolje je posljedica smanjenja fizičkih vježbi i iscrpljenosti; sedamnaesta vrsta glavobolje je posljedica depresije, emocionalnog stresa i požudnih misli; osamnaesta vrsta glavobolje je posljedica gladi, po čemu se isparine uzdižu do glave i uzrokuju bol; devetnaesta vrsta glavobolje uzrokovana je oticanjem moždane ovojnice, čime pojedinac može osjetiti kao da mu glava puca ili da je pogođena čekićem; dvadeseta vrsta glavobolje jeste posljedica visoke vrućice ili ozbiljne preležane bolesti. Allah zna najbolje.
Uzročnik migrene

Migrena ili hemikranija uzrokovana je začepljenjem krvnih sudova (embolia) u mozgu koje se razvija dalje u tom pogledu ili teži tome. Ovakvo je začepljenje posljedica stranih materija što se šire krvlju (strujom krvi), a mogu biti pokvareni mjehurići zraka ili isparina, ili je uzrokovana prevladanjem tjelesnih izlučevina ili prodorom hladnoće ili toplote u tjelesne izlučevine (ar.ahlat). Posebni simpotomi migrene jesu abnormalno brz puls ili abnormalno visok krvni pritisak. Stavljanje poveza oko glave savladat će bol. U svojoj knjizi "Poslanikova medicina", Ebu Nai'm naveo je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ponekad bolovao od migrene što ga je zadržavalo kod kuće dan ili dva. Ibn Abbas, radijallahu anhu, je rekao da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom održao hutbu, a vrpca mu je bila oko glave. Uopće, vezivanje vrpce oko glave umanjuje intenzitet migrene (ar.šakika) jednako dobro kao i kod drugih tipova glavobolje.

Liječenje glavobolje

Svaka vrsta glavobolje tretira se u skladu sa svojom vrstom i uzrokom. Ponekad glavobolja može biti tretirana purgativom ili izazivanjem povraćanja, a ponekad može biti tretirana jednostavno odmorom, tišinom i spokojstvom. Ostale vrste liječe se pritiskom vrpcom ili nanošenjem hladnih obloga ili ponekad čak toplih obloga ili izbjegavanjem buke i mirovanjem. Kada je medicinski uzročnik glavobolje pravilno dijagnosticiran, može se razumjeti da tretman koji je koristio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kao što je navedeno u gore spomenutom hadisu o nanošenju kne na glavu, je djelomičan ili ograničen lijek za glavobolju. Ovaj je tretman posebno djelotvoran u ekstremno toplim predjelima kao što je Arapski Poluotok, naprimjer. Stoga, kada glavobolja nije uzrokovana štetnom materijom koja zahtijeva purgaciju, onda nanošenje ukuhanog soka od kne (ukuhane kne) na površinu lobanje može biti korisno. U liječenju glavobolje kna također može biti nanošena kao topla obloga načinjena od njenog praha pomiješanog s ocatom. Ovo će odstraniti bol i umiriti nerve. Koristi ovakve aplikacije nisu ograničene na liječenje glavobolje i to je korisno za gotovo svaku bol udova, a djelovat će i na tonus mišića. Upotrebljavanje toplih obloga od kne kao poveza oko nabreknutog tkiva usljed vrućine ili oko nabreknutog tkiva tijela, umirit će upaljeno područje. Preneseno je u Buharijinom "Tarihu", a navedeno je i od Ebu Davuda u njegovoj zbirci hadisa da, kad god se neko žalio Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na glavobolju, on bi propisivao puštanje krvi zarezivanjem kože u kupicu, a kad god bi mu se neko žalio na bol u stopalu, on bi propisivao njegovo oblaganje u knu*. Imam Tirmizi prenio je u svojoj zbirci hadisa da je Selema ummu Rafi'a rekla: "Kad god bi se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, žalio na ranu ili glavobolju, nanio bi knu na nju."**

Priroda kne

U prvom stepenu, kna je hladna, a drugo ona je suha. Mediciniske osobine i snaga drveta kne i njegovih grana obuhvataju: otapajući faktor slabosti organa čije karakteristike dolaze od uravnotežavajuće vlažnosti što je sadrži. Ona također sadrži konstipirajuće osobine hladne zemljane tvari. Neke od koristi kne (ar.hana')*** uključuju liječenje opekotina, podudarnost s nervima kada se koristi u toplim oblogama, a korištena je u liječenju čireva usta, stomatitisa, opeklina i toplih otoka. Nanošenje ukuhane kne na posjekotine ima iste medicinske posljedice kao što su one kod drveta "zmajeva krv"****. Imam Tirmizi i imam Bejheki izvijestili su u svojim zbirkama hadisa da je Ummu Selema rekla: "Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije nikad patio od rane ili uboda, a da nije na to stavio knu." Nanošenje ukuhanog soka od kne i ružinog balzama pomiješanih s rastopljenim voskom za svijeće također pomaže u liječenju pleuritisa. Kna također pomaže u liječenju velikih boginja u njihovim ranijim stadijima. Ovo se radi tako što se stražnji dio dječijeg stopala namaže knom, pa će ovo spriječiti porogresiju na oči. Ovaj je tretman dobro poznata stvar i najopćenitiji tretman u slučaju velikih boginja u njihovim ranijim stadijima. Kada se cvjetovi kne stave u vunenu odjeću, oni je namirišu i štite je od moljaca. Kada se lišće kne umoči u svježu vodu u odnosu 20 naprema 10 grama šećera, a potom se iscijedi i otopina pije svaki dan četrdeset dana ili ipak ako se kuha janjetina s navedenom otopinom isti vremenski period, to pomaže u liječenju lepre u njenim ranim stadijima. Balzam od kne također se može koristiti u liječenju lomljenja noktiju. Ovo se radi tako što se pije voda iscijeđenih listova kne deset dana. Pasta od kne pomaže u očuvanju zdravlja noktiju i uljepšava ih. Miješanje praška od kne s prerađenim maslom također pomaže kod toplih otoka koje proizvodi žuta žuč kada se koristi kao topli oblog i lijek je za svrab, svrbež i šugu. Kna isto tako pomaže rast kose, povećava mladalačku svježinu, poboljšava vid, povećava seksualni nagon i korisna je u liječenju žuljeva, bubuljica i kožnih prištića među nogama. Na ovu temu, preneseno je u Buharijevom Sahihu da se jedan čovjek žalio Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na bol u nogama, a on je rekao: "Oboji ih knom." Ebu Davud prepričao je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ne postoji biljka draža Allahu od biljke kne."* Ebu Davud, 3858; Ahmed, 6/462; sened ovog hadisa je daif kao što je već bilo govora

** Tirmizi, 2055; Ibn Madždže, 3502; također daif

*** Ar. el – hinna; Lavsonia. Također korištena u liječenju obamrlosti mišića – kamfor.

**** Drvo zmajeva krv (Dracaena draco) koje raste na Kanarskim otocima, bilo koje drvo iz roda Dracena iz porodice Agava. Ar. dam el – havedždža – tamnocrvena, smolasta tvar koja se dobiva iz zmajeva drveta.

Preuzeto iz knjige "Poslanikova medicina" - Ibn Kajjim el Dževzijje
Liječenje gojaznosti

Hurme sadrže veliki broj različitih hranljivih tvari i stoga su veoma sita hrana. A pošto znamo da je uzrok gojaznosti nemogućnost da se savlada osjećaj gladi i apetit za hranom što čovjeka navodi da uzima velike količine masnoća i šećera. onda liječenje uzimanjem nekoliko hurmi kad se osjeti glad pomaže u tom slučaju. Hurme će organizmu dati potrebni šećer i stimulisati rad crijeva što će smanjiti osjećaj gladi i eventualno smanjiti potrebu za unosom hrane. Čudo koje nalazimo u hadisu: "U domaćinstvu u kojem ima hurmi, nema gladi." (prenosi Muslim)

Iz ovog zaključujemo da se hurme mogu koristiti u liječenju gojaznosti.

Lijek protiv upala

Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje od otrovnih tvari; prekidanje posta hurmama je jedan od najboljih prirodnih lijekova za održavanje zdravlja i čišćenje jetre od štetnih tvari. I uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.
Lijek protiv opijenosti

Hurme su odličan lijek protiv opijanja alkoholom. U tom slučaju dobro pomaže pijenje vode u kojoj su se kiselile svježe hurme. Ovdje ćemo spomenuti jedan Poslanikov, sallalahu alejhi we sellem, hadis u kojem se govori o hurmama kao o lijeku protiv opijenosti. Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, kaže: "Ko ujutro pojede 7 osušenih hurmi, tog dana mu ne mogu naštetiti sihir i otrov." (prenosi Ebu Davud)

Ako podrobno ispitamo medicinsku stranu ovog hadisa shvatit ćemo čudo koje sadrži:

1- Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, je spomenuo broj 7. Ovaj broj igra značajnu ulogu u svemiru, Kurâ��anu i Poslanikovoj, sallalahu alejhi we sellem, tradiciji. Dovoljno je spomenuti da je prvi broj koji se spominje u Kur'anu broj 7.

2- 7 hurmi otprilike je teško 70 grama što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu.

3- Ova količina je dovolja da očisti organizam od akumuliranih otrova u ćelijama kao što su teški metali, npr. olovo. U današnje vrijeme akumulacija otrovnih tvari se povećala usljed raširenih zagađenja vode, zraka i hrane.

4- Hadis implicitno štetne tvari koje se unose u organizam označava kao otrov. Također se spominje da jedenje hurmi smanjuje opasnost koju te štetne tvari predstavljaju za organizam.

5- A što se tiče riječi sihir, samo Allah, subhanehu we teâ��ala, zna šta ona podrazumijeva.

6- U hadisu se ne kaže da otrov nema nikakvog utjecaja na onog ko pojede 7 hurmi. U stvari, činiti to namjerno (uzimati otrov) smatra se štetnim po zdravlje, a to je po islamu zabranjeno. Ovdje moramo shvatiti da ako pojedemo sedam hurmi svakog jutra to smanjuje štetni efekat otrova. Da bi se postigao što bolji učinak, jedenje sedam hurmi svakog jutra trebalo bi biti stalna navika kao što to od nas naš Poslanik a.s. traži.

Iz hadisa nam je jasno da ova praksa pomaže i našem psihičkom zdravlju i da ono postaje stabilnije ukoliko se ovaj postupak primjenjuje, a Allah, subhanehu we teâ��ala, jedino zna istinu.

Hurma u brojevima

S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrijednost, smatra se da su hurme najbolja hrana budućnosti. Hurme sadrže visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, bjelančevina 2,3-5,6%, vitamina 6,4-11,5% i drugih vlakana. Meso hurme sadrži 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u sjemenki 7,7-9,7%. Težina sjemenke iznosi 6,6-14,2% od ukupne težine hurme.

Hurme sadrže vitamine A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, sjemenke sadrže aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se vjeruje da sprečava nastajanje raka i koji ima važnu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Zbog svih prethodno spomenutih osobina može se reći da su hurme idealna hrana budućnosti. U zadnjih 40 godina proizvodnja ovog voća se povećala triput, dok se svjetsko stanovništvo povećalo dvaput, a to govori da proizvodnja ovog idealnog voća brzo napreduje.

I konačno :

Dragi vjernici, ako se osjećate slabo, ne oklijevajte da uzmete 7 hurmi ujutro kao što je to Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, preporučio.

Sedam hurmi je teško oko 70 g i ako ih pojedete, vi ste zapravo pojeli 70 mg kalcija, što je veoma korisno za kosti, zglobove i živce, 35 mg fosfora koji je koristan za mozak i 7 mg željeza što jača organizam općenito, a posebno srce. Hurme su također prikladne za smanjenje tjelesne tezine i sadrže samo 0.25 mg masnoće. Zato ako patite od gojaznosti, onda je to pravo jelo za vas. Ovo Poslanikovo jelo reguliše i stimulira crijeva sa 10 mg hranljivih vlakana koje sadrži.
Pa, zelite li reći "da" Poslanikovom, sallalahu alejhi we sellem, savjetu?!FaLang translation system by Faboba