ljekovitamockurana7

Menu

Lijecenje Medom

Liječenje medom

Med je djelotvoran za liječenje mnogih bolesti, a posebno ako se iskombinuje sa cimetom, tvrde naučnici.

Proizvodi se širom svijeta i dostupan je svima, a nema štetnog djelovanja nakon njegovog korištenja. Sladak je ali ako se uzima u pravilnim dozama može poslužiti kao prirodni lijek koji ni dijabetičarima ne može štetiti. Ovo su bolesti za koje je uzimanje meda odlična terapija


LIJECENJE MEDOMBiljeze Buharija i Muslim od Ebu Seida El-Hudrija r.a. da je jedan covjek dosao Poslaniku s.a.v.s. i rekao: "Brat mi se zali na stomak", a u drugoj predaji stoji: "obolio od dizenterije". Poslanik s.a.v.s. mu rece: "Napoji ga medom." Covjek ode, ali se ubrzo vrati i rece: "Napojio sam ga, ali mu nista nije pomoglo." U drugoj predaji stoji: "samo mu se bolest pogorsala." Dolazio je tako dva ili tri puta i svaki put mu je Poslanik rekao: "Napoji ga medom", a treci ili cetvrti put mu je rekao: "Allah je istinu rekao, a slagao je stomak tvog brata."Med u sebi sadrzi velike koristi, cisti stetne tvari u venama, crijevima i drugim organima.Uzviseni Allah u Kur'anu spominje med kao lijek: "Iz utroba njihovih izlazi pice razlicitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmisljaju." (Prijevod znacenja - En-Nahl, 69.)Covjek koji se spominje u hadisu obolio je od proljeva zbog slabe probave, pa mu je Poslanik s.a.v.s. naredio da popije meda, jer on otklanja stetne ostatke hrane koji se nataloze u zelucu i crijevima. Kaze Kadi Ijad: "U vezi sa rijecima Poslanika s.a.v.s. "Allah je istinu rekao, a stomak tvog brata je slagao", time je mislio na rijeci Uzvisenog: "U njemu je lijek za ljude." Ovakvo misljenje zastupa i Ibn Mesud, Ibn Abbas i Hasan El-Basri.Biljezi Ibn Madze od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko bude jeo med tri puta u svakom mjesecu, nece oboliti od velike bolesti." (Hadis daif)U drugom hadisu se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Oporucujem vam dva lijeka: med i Kur'an." (Hadis biljeze Ibn Madze i Hakim, hadis je sahih)Kaze Dzabir r.a.: "Cuo sam Poslanika s.a.v.s. kako kaze: "Ako i u cemu od vasih lijekova ima hajra, onda je to u hidzami (pustanju stetne krvi iz ljudskog tijela) i medu." (Buharija i Muslim)Kaze Aisa r.a.: "Med je bio najdraze pice Allahovom Poslaniku s.a.v.s." Takodjer se prenosi od Aise r.a. da je Poslanik s.a.v.s. volio halvu i med. (Hadis biljezi Buharija)Poslanikova s.a.v.s. medicina proistice iz objave od Allaha dz.s. To je bozanski lijek, koji uz Allahovu dozvolu, lijeci ljude od raznih bolesti, dok je ljudska medicina, uglavnom, utemeljena na pretpostavkama i praksi. Najkvalitetniji med je proljecni med, zatim ljetni, pa onda zimski. Svi lijecnici su saglasni da je med najkorisniji lijek za covjeka zbog toga sto u sebi sadrzi tvari za dezinfekciju, jaca tijelo i zeludac i poboljsava apetit. Najvise je od koristi za stare osobe i osobe sa povecanjem sluzi. Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. svaki dan na cesrce pio casu meda pomijesanog s vodom. Kazu neki islamski ucenjaci: "Allah dz.s. je ucinio u medu lijek za bolesti kao sto je Kur'an ucinio lijekom za dusu od sumnji i nejasnih stvari."Na kraju molim Allaha dz.s. da nas izlijeci i sacuva od svih bolesti, tjelesnih i duhovnih.

Ubod pčele kod većine ljudi izaziva nelagodu, a neke čak sili da potraže pomoć liječnika, tako da u jednoj klinici u Pekingu pacijenti čekaju u redu da bi ih one izbole svojim žalcima, pišu mediji.
Terapija pčelinjim ubodima, koja se sastoji od postavljanja pčela na određene točke na tijelu, u Kini se provodi 3 000 godina.
Metoda je slična akupunkturi, ali se umjesto iglica koriste pčelinji žalci.

Ključ je zapravo u pčelinjem otrovu za koji stručnjaci kažu da je prirodni lijek.

Liječnici u pekinškoj klinici Kang Tai Bee, ustanovi koja primjenjuje tradicionalnu kinesku medicinu, kažu da je terapija dokazano učinkovita u liječenju reume i artritisa, kao i niza drugih slabosti.

“Terapija pčelinjim ubodom ima pozitivan učinak na pacijente s bolestima kostiju i s njima povezanim bolestima”, rekao je liječnik Wang Jing.

“Temelji se na pčelinjem otrovu koji potiče cirkulaciju, smanjuje upalu i bolove”, dodao je.
U postupku se koriste križane pčele iz Italije i Perzijskog zaljeva čiji žalci dugi 0.3 milimetra sadrže oko 0.3 miligrama otrova.
Liječnici pincetama stavljaju pčele na bolna mjesta ili mjesta pritiska na tijelu.
Pčela potom instiktivno ubode pacijenta i ugine. Žalac ostaje u tijelu nekoliko sati.
Koliko će se pčela koristiti u jednom tretmanu ovisi o odluci liječnika. Radi se o najmanje 4 do 5 uboda, a u teškim slučajevima i 100.

FaLang translation system by Faboba