ljekovitamockurana7

Menu

Istihara namaz

Hvala pripada samo Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg Bozijeg poslanika Muhammeda saws.

Pa rob na ovom dunjaluku prolazi kroz iskusenja i srdzbe te ima potrebu, onda kada se nadje u kakvoj nedioumici, da se prkloni svome Gospodaru i Njemu prepusti svoj problem.

A jedan od najvecih ibadeta kod psihicke rastrojenosti i zbunjenosti covjeka je da klanja istikharu namaz na koji nas je uputio Resullah, s.a.w.s.

Prenosi Dzabir ibn Abdullah, r.a., i kaze:

Allahov Resul, s.a.w.s., nas je poducavao istikhari u svakoj stvari kao sto nas je poducavao suri iz Qur’ana, pa je rekao:

Kad neko od vas bude obuzet kakvom brigom neka klanja dva rekata osim fardova a zatim nek prouci ovu dovu:

Allahumme inni estehiruke bi ilmike, we estagfiruke bi qudretike, we eseluke min fadlikel-azim. Fe inneke taqdiru we la aqdiru, we te’alemu we la ealemu, we Ente Allamul-gujub. Allahumme in kunte tealemu enne hazel-emre (ovdje spomenuti potrebu) hajrun lii fii diinii, we me’aashi, we aaqibeti emrii, faqdirhu lii we jessirhu lii, summe baarik lii fiihi. We kunte te’alemu enne hazel-emre sherrun lii fii diinii we me’ashii we aaqibeti emri, fasrifhu annii wasrifnii anhu waqdir lijel-hajre hajsu kane, summer dini bihi.“ (Biljezi ga imam Al-Buhhari, r.a.)

VAZNE NAPOMENE:

1. Navikavaj sebe na klanjanje istikhare namaza u svakoj stvari, ma koliko bila mala.

2. Budi sasvi ubijedjen da ce te Uzviseni Allah naputiti na ono sto je dobro. Budi dobro budnog srca za vrijeme dove, razmisljaj o njoj i pokusaj razumiti njena uzvisena znacenja.

3. Nije ispravno da istikhara dovu ucis nakon farz namaza vec to mora biti nakon dva rek’ata nafile koji se klanjaju extra za ovu problematiku.

4. Ako zelis da uputis istikhara dovu nakon neke od nafila (sunneta) koji se klanjaju uz fardove ili nakon duha namaza i slicno.. moze al’ pod uvjetom da prije stupanja u namaz nanijetis istikharu. A ako si vec nanijetio doticnu nafilu a ne istikharu te poceo s namazom onda to nije dovoljno.

5. Ako budes imao potrebu da klanjas istikharu namaz u periodu kada je zabranjeno klanjati onda se strpi sve dok ne nastupi vrijeme dozvole. A ako je potreba takva da ne ostavlja prostora odgadjanju onda klanjaj i u tim terminima i uputi istikharu (molbu za ono sto je bolje i korisnije).

6. Ukoliko te nesto sprijecava da obavis namaz – kao sto je hajd kod zene – onda pricekaj dok zapreka ne prestane. A ako ce stvar zbog koje klanjas istikharu proci, a ti u takvom stanju (ne smijes klanjati), onda samo prouci dovu, bez namaza.

7. Ukoliko ne znas napamet dovu istikhare onda je citaj s papira ili iz knjige. A bolje je da je znas napamet.

8. Dovu istikhare mozes prouciti u samom namazu - prije selama a poslije teshehhuda - a dozvoljeno je i poslije selama, nakon ta dva rek’ata...

9. Nakon sto si klanjao istikharu namaz ti pristupi onom cem si naumio i ne cekaj snove u vezi sa tim.

10. Ukoliko ti ne postane jasno ono koje je bolje, dozvoljeno je da ponovis istikharu.

11. Nemoj ovoj dovi nista dodavati niti od nje ista oduzimati. I strogo se zadrzi na onom kako je navedeno u casnom hadisu.

12. Nemoj da ti hewaa (strast) bude sudac za ono sto sebi odaberes kao ispravnije. Jer, mozda je bolje za tebe ono u cem se suprostavlnjas svojoj strasti.

13. Ne zaboravi da se posavjetujes sa mudrima i cestitima te tako sastavis istikharu i konsultovanje.

FaLang translation system by Faboba