ljekovitamockurana7

Menu

Zaboravljena šifra? | Zaboravljeno korisničko ime? | Registruj se

Masline i maslinovo ulje kao lijek

Masline i maslinovo ulje kao lijek

http://www.ljekovitamockurana.com/images/agorapro/attachments/404/masline-kuran.jpg


Pripremio: Senad Kovačević-Australia
     www.ljekovitamockurana.com


Svaka zahvala i hvala pripadaju Uzvišenom Allahu, i neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu i ashabe.


Masline dolaze od blagoslovljenog drveta i Allah dž.š. ih pominje sedam puta u Kur'anu:
{وَالتِّينِ وَالزَّيْتُونِ} ''Tako mi smokve i masline'' [95:1]

Šejh Abdurrahman es-Sadi, objašnjavajući ovaj ajet kaže: ''Allah se kune sa ova dva drveta zbog njihove ogromne vrijednosti i vrijednosti njihovih plodova.'' 

Ibn Abbas r.a. kaže da se ajet odnosi na smokve i masline koje poznajemo, pa je dodao ''Maslinovo drvo je blagoslovljeno drvo.''

Allah kaže:

{اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لَا شَرْقِيَّةٍ وَلَا غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَّهُ لِنُورِهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ}

''Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.’’ [24:35]

Imam Eš-Ševkani  u svom tefsiru, Fethul Kadir, da maslinovo ulje dolazi od blagoslovljenog drveta, kao što to Allah pominje, a dolazi i iz blagoslovljene zemlje.

http://www.ljekovitamockurana.com/images/agorapro/attachments/404/ajet.png

''I drvo koje na Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin je onima koji jedu.’’ [23:20]

Al-Kurtubi kaže da se ajet odnosi na maslinovo drvo. 

Allah kaže:
{هُوَ الَّذِي أَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً لَكُمْ مِنْهُ شَرَابٌ وَمِنْهُ شَجَرٌ فِيهِ تُسِيمُونَ
يُنْبِتُ لَكُمْ بِهِ الزَّرْعَ وَالزَّيْتُونَ وَالنَّخِيلَ وَالْأَعْنَابَ وَمِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآَيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ}

''On spušta s neba vodu koju pijete i kojom se natapa rastinje kojim stoku napasate;  On čini da vam pomoću nje raste žito, i masline, i palme, i grožđe, i svakovrsni plodovi – to je, zaista, dokaz za ljude koji razmišljaju.'' (16/10-11)

Tirmizi i Ibn Madže bilježe da Ebu Hurejre prenosi da je poslanik Muhammed a.s. rekao:  “Jedite maslinovo ulje i koristite to kao mast jer je do proizvod blagoslovljenog drveta.''

روى الترمذى فى كتاب "الشمائل" من حديث أنس بن مالك رضى الله عنهما، قال: "كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يُكثِرُ دُهْنَ رأسِهِ، وتسريحَ لِحيته، وُيكْثِرُ القِنَاعَ كأن ثَوْبَه ثَوْبُ زَيَّاتٍ".

Bilježi Tirmizi u knjizi o karakteristikama (Poslanika a.s. ) od Enesa ibn Malika r.a. da bi 'Poslanik Muhammed s.a.v.s. puno stavljao maslinovo ulje na glavu i bradu i njegova Kina'a (mali dio odjeće pod kapom) bi bila puna ulja, poput odjeće  proizvođača ulja.''

Maslinovo ulje je vruće i vlažno i njegov kvalitet zavisi od drveta od kojeg dolazi. Na primjer, najbolje maslinovo ulje dolazi iscijeđeno od zrele masline dok ulje od nezrele masline djeluje hladno i suho. Crvene masline proizvode ulje koje je između navedenih vrsta dok crne masline daju vruće i vlažno ulje. Maslinovo ulje pomaže protiv otrova, koristi se kao laksativ i čisti tijelo od glista. Kada se maslinovo ulje pomiješa sa vodom, postaje manje vruće, blaže i korisnije. Sve vrste maslinovog ulja omekšavaju kožu i usporavaju proces starenja. Slana voda pomiješana sa uljem pomaže zacijelivanje spržene kože i plikova. Takođe jača desni, dok maslinovo lišće pomaže protiv kožnih infekcija i čireva. Postoje mnoge druge koristi od maslinovog ulja.

Riječ ايتدموا potiče od arapske reči ادام Idaame što znači kari. ايتدموا dakle znači da je Poslanik Muhammed a.s. savjetovao da se kari priprema u blagoslovljenom maslinovom ulju.

Prije 700 godina imam Zehebi je istraživao i izučavao maslinovo ulje i bilježi slijedeće:

Zejt Zejtun el-Infak je vrsta koja se dobija od nezrelih maslina i one djeluju hladno i suho. Maslinovo ulje koje se cijedi od zrelih maslina je umjereno toplo i vlažno i kako maslina sazrijeva ulje sadrži više toplote. Masaža maslinovim uljem jača kosu (spriječava opadanje kose) a masiranje tijela usporava starenje. Pijenje maslinovog ulja pomaže protiv otrova, čisti želudac, otklanja bolove u stomaku i ubija gliste u tijelu. Sva ulja za kuhanje slabe stomak osim maslinovog ulja a ulje iz nezrelih maslina je najbolje u ovom smislu.

Omer r.a. prenosi da je poslanik Muhammed a.s. rekao: “Pripremajte hranu sa maslinovim uljem i koristite to za masažu jer dolazi od blagoslovljenog drveta.'' 

Takođe bilježi Ibn el-Dževzi da je Ikame bin Amir rekao: ''Imater maslinovo ulje pa ga jedite i koristite za masažu i to je najbolje za hemoroide.''

Prenosi se i to da ko god koristi maslinovo ulje za masiranje da mu šejtan nikada ne prilazi blizu.

Neko je rekao da je maslinovo ulje otklanja siromaštvo (donoseći  blagoslov u kuću i čuvajući tijelo od bolesti).

Zelene masline su hladne i suhe, najbolje kao hrana, jačaju varenje, povećavaju libido i sprečavaju stvaranje gasova. Crne masline su vruće i suhe, stvaraju ljutinu i teške su za probavu. Slane masline su dobre protiv opekotina. Žvakati maslinovo lišće je korisno za čireve na ustima, iritaciju kože, bakterijskih infekcija i rana.

Vitamin E sadržan u maslini je antioksidant u tijelu i rastvara masno tkivo. Antioksidanti pomažu u jačanju imunog sistema; smanjenju težine astme, raka, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, prijevremenog starenja, kao i odlaganje efekata starenja. Masline sadrže jedinjenja koja se nazivaju polifenoli koji, kako se pokazuje, imaju značajna antiinflamatorna svojstva.

Maslinovo ulje je važan izvor antioksidanata i ima pozitivan efekat na nivo holesterola u krvi, pomažući da se smanji. Ova ulja djeluju da spriječe da se holesterol lijepi na zidovima arterija, a time u borbi protiv bolesti kao što su bolesti srca i moždanih udara. Ne samo to, nego ono pomažu da se kontroliše nivo šećera u krvi što je itekako važno u zaštiti od dijabetesa.

Koristi maslinovog ulja:
1) Maslinovo ulje može se koristiti u liječenju od sihra i džinnskog napada.
2) Maslinovo ulje može se koristiti i na ruke, kosu i kao baza za ulje za masažu.
3) Koristi se kao mehlem, jača kosu.
4) Održava kosu sjajnom i sprečava perut.
5) Koristi se kao mehlem, jača i hidrira kožu, djeluje protiv suhe kože i omekšava je. Takođe pomaže i protiv akni.
6) Masira se na tijelo, masline jačaju udove i djeluju protiv upale, ostranjuju bol iz umornih mišića...
7) Pomaže protiv bora i odlaže efekte starosti.
8) Pomoć borbu protiv moždanog udara, srčanih bolesti, visokog-krvnog pritiska, dijabetesa.
9) Pomaže varenje i jača rad crijeva, kao i želudac.
10) Ublažava bol.
11) Jača imuni sistem.
12) Čaj od maslinovih listova pomaže protiv visokog krvnog pritiska.
13) Opšta potrošnja masline, zbog svojih visokih antioksidantnih svojstava, pomaže u borbi protiv bolesti kao što su rak (studije posebno ukazuju na rak dojke), astme, artritisa, osteoporoze, i drugih..
Poslanik a.s. je preporučivao masline i šafran u slučajevima upale pluća, a običavao je  reći da su masline lijek siromašnih(dostupne svima). Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Poslanik a.s. rekao: ''Jedite maslinovo ulje i nanesite ga (lokalno – na tijelo), jer u njemu je lijek za sedamdeset bolesti a jedna od njih je guba.''

Halid bin S'ad pripovjeda: ''Došao sam u Medinu sa Galibom bin el Džabrom. Galib se razbolio tokom putovanja. Ibn Ebi Atik je došao da ga posjeti i rekao mu predaju od Aiše r.a. da je Poslanik a.s. rekao o lijeku u crnom sjemenu. Razbili smo nekoliko crnih sjemenki (black seed) i pomiješali sa maslinovim uljem i nakapali u obje nozdrve, nakon čega je Galib ozdravio. [Ibn Madže, Buhari] Ljudsko tijelo lahko apsorbuje masline koje pomažu varenje, i tako tijelo može da svari hranu sa lahkoćom. Imam Dželaludin es-Sujuti u svojoj knjizi, 'Poslanikova a.s. medicina', sugeriše da se pije maslinovo ulje tako da drži crijevada rade, umiruje bolove i djeluje protiv zatvor.

Korijeni maslinovog drveta su tako dugi i jaki da u doba suše, kada drugo drveće zamre, maslinovo drvo i dalje stoji, jer se ukorijenjeno duboko unutar zemlje. Masline su takođe veoma lahka hrana (tj sadrže malo kalorija), ali u isto vrijemedaju osjećaj zasićenosti, tako da se manje kalorija unese u tijelo. Prema Ibn ul-Kajjimu, maslinedaju živost, prevencija su protiv otrova, daju licu  sjaj, regulišu proces varenja, protjeruju crijevne parazite, čine kosu bujnom i minimiziraju probleme starenja.

On takođe navodi da masaža desni maslinovim uljem i običnom soli je lijek za nekoliko bolesti desni i zuba. Hronični čirevi i gnojni čirevi koji se teško liječe se mogu izliječiti sa opštom upotrebom maslinovog ulja. Lokalna primjena maslinovog ulja ili tekućina iscijeđena iz lišća maslinovog ulja su efikasni za gnojne čireve, osip i i svrab.
_______________
-Kur'an
-Zbirka Hadisa Sahihu-l-Buhari
-Tekst iz knjige u pripremi Ljekovita Moć Kur’ana

Editovao/la: Administrator - Dec-12-2014 02:20 AM

Preporučujem vam upotrebu čorokuta (ar: el-habetu es-sevda'), jer u njemu se nalazi lijek za sve osim za smrt." (Buhari, 7/160)

Administrator
Administrator
useravatar
Offline
181 Postovi
Administrator
Muško  Website 
Administrator je onesposobio postove za goste. Molimo vas da se ulogate ili registrujete kako bi nastavili.

Re: Masline i maslinovo ulje kao lijek

MashAllah ,Elhamdulillah Allahova blagodat

Administrator je onesposobio postove za goste. Molimo vas da se ulogate ili registrujete kako bi nastavili.
Imamo 0 musafira i 0 ostalih korisnika na temi

Forum Info

Forum Statistika
 
Ukupno tema:
293
Ukupno anketa:
4
Ukupno postova:
51
Info člana
 
Ukupno članova:
350
Najnoviji član:
Mirza
Članovi Online:
0
Musafiri Online:
76

Online: 
Nema članova online
FaLang translation system by Faboba