ljekovitamockurana7

Menu

Zaboravljena šifra? | Zaboravljeno korisničko ime? | Registruj se

Zašto se Kur"an završava sa surama :en- nass,el-felek

Zašto se Kur"an završava sa surama :en- nass,el-felek

Piše: Nedim Botić / Saff.ba
Jedan od plodova čestog druženja s Kur'anom, jeste uočavanje detalja i ljepota koje ne primijeti osoba koja se rijeđe ili nikako ne druži s Allahovom Knjigom. Islamski učenjaci su tako odavno ukazivali na mudrost iskazanu u međusobnom odnosu kur'anskih ajeta i sura, što se na arapskom jeziku označava terminom – el-munaseba. S jezičke strane, ovaj pojam se tumači kao sličnost, dok se terminološki koristi za označavanje veze između pojedinih kur'anskih cjelina i zasebnih ajeta, između više ajeta te između samih sura. Kur'anska kazivanja, ajeti i sure jedna drugu nadopunjuju, usklađeni su na najljepši način te s svakim novim čitanjem omogućuju uzimanje novih pouka.
U ovom ćemo članku ukazati samo na neke skrivene pouke vezane za posljednje sure u Kur'anu, El-Felek i En-Nas.
Da li ste se ikada zapitali koja se mudrost krije u tome što se Kur'an završava upravo s ovim dvjema surama?
Islamska ulema je na to pitanje odgovorila navodeći nekoliko mudrosti:
Prva mudrost:
Imam Ibn Džuzejj el-Kilbi u svom Teshilu spominje da je Ebu Džafer Ibnu-z-Zubejr, rahimehullah, rekao: „Pošto je Kur'an jedna od najvećih blagodati, a samim tim i razlog da se njegovim sljedbenicima zavidi, završava se s onim što gasi tu zavist, na način traženja utočišta kod Uzvišenog Allaha!“
Upravo iz toga razloga, zaštite od zla i zavisti džinnske i ljudske, sure Felek i Nas se se jednim imenom zovu El-Mu'avvizetani – dvije sure zaštitnice.
Učaču Kur'ana je tako naređeno da na početku učenja Kur'ana zatraži utočište kod Uzvišenog Allaha od prokletog šejtana, pa se Kur'an i završava s dvjema surama Zaštitnicama kako bi se tako obuhvatilo traženje zaštite i na početku i kraju. Na taj način, učač Kur'ana biva sačuvan i na početku i na kraju učenja.
Od Gospodara svih svjetova se tako u suri Felek traži zaštita od: od onoga što On stvara, odnosno od svih mogućih zala: ljudskih, džinskih, životinjskih, zatim od od zla mrkle noći kada razastre tmine, zla smutljivca kad smutnje sije, te zla zavidljivca kad zavist krije. Iako se u drugom ajetu obuhvataju sva moguća zla, Uzvišeni Allah u nastavku sure izdvaja tri zla, čime se ukazuje na veliku opasnost koja iz njih proistječe. Prvo zlo je zlo mrkle noći. Drugo veliko zlo koje se spominje u suri Felek je zlo smutljivca kad smutnje sije, odnosno zlo sihira, koje je prisutno u svakom vremenu. I treće zlo koje se ističe u suri Felek jeste zlo zavidnika kad zavist krije.
S obzirom da sura Felek ima pet ajeta, time se išareti da se onaj ko iskreno uči ovu suru štiti od pet zala: zla ljudi, zla džina, zla strasti, zla šejtana i zla bolesti, dok se u suri En-Nas se traži zaštita od šejtana i od njegovih vesvesa, njegovog došaptavanja.
Drugi razlog: Islamski učenjaci spominju da se Kur'an završava surama El-Felek i En-Nas, jer je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, istako njihovu vrijednost u više ajeta baš kao što je rekao za suru El-Fatiha: “Tako mi Allaha, nije objavljena u Tevratu, ni u Indžilu, ni u Zeburu, ni u Furkanu slična njoj, ona je sedam ajeta koji se ponavljaju i Kur’an Veličanstveni koji mi je dat.“ (Sunen et-Tirmizi, hadis je hasenun sahih) Ovim se želi reći da Kur'an počinje i završava s surama kojima nema ništa slično od vrijednosti, ljepote i poruke, te tako Kur'an započinje i završava s ljepotom i milošću. Kur'an je milost i lijek za vjernike od prve do posljednje sure.

Ni sav Mrak svijeta ne može prekriti svjetlost jedne svijeće!

Administrator je onesposobio postove za goste. Molimo vas da se ulogate ili registrujete kako bi nastavili.
Imamo 0 musafira i 0 ostalih korisnika na temi

Forum Info

Forum Statistika
 
Ukupno tema:
291
Ukupno anketa:
4
Ukupno postova:
51
Info člana
 
Ukupno članova:
342
Najnoviji član:
Tn
Članovi Online:
0
Musafiri Online:
68

Online: 
Nema članova online
FaLang translation system by Faboba